Voorkom overgewicht katten door spelen

Overgewicht bij katten voorkomen? Ga met ze spelen!

Geplaatst op 13 december 2018

Overgewicht bij katten is helaas een groot probleem. 50% van de katten in Nederland is te zwaar. Katten met overgewicht zijn minder actief, hebben minder energie en lopen een hoger risico op diverse ziekten en aandoeningen. Gelukkig zijn er talloze manieren voor kattenbezitters om overgewicht te voorkomen of tegen te gaan. In dit blog geven we tips om katten in beweging te krijgen door met ze te spelen.

Spelen met je kat: een aantal tips om je op weg te helpen

Katten houden van eten, maar ook van spelen. Bedelt jouw kat, ga dan met hem spelen. Zo went de kat er aan dat spelen ook een beloning is. Van beweging wordt jouw kat niet alleen fit maar ook blij.

  • Bepaal de voorkeur van de kat. Zoek uit of de kat de voorkeur geeft aan muis-, vogel-, slang-, eekhoorn- of insectvormig speelgoed. Katten spelen met speelgoed dat op een prooi lijkt en veel katten hebben favoriete speelgoedsoorten.
  • Ontdek de favoriete kleur van de kat. Als een kat niet geïnteresseerd lijkt inspelen, probeer dan speelgoed van verschillende kleuren. Katten zien blauw, groen en geel goed en reageren beter op deze kleuren. Levendig, kleurrijk speelgoed kan een terughoudende kat verleiden om mee te doen aan het spel.
  • Verzin nieuwe spellen. Spellen zijn een geweldige manier om eenkat uit te dagen en te activeren. Verstop bijvoorbeeld iets lekkers in huis (dit kunnen ook een paar brokjes van het normale voer zijn). Katten zijn natuurlijke jagers, en het zoeken kan een kat het gevoel geven dat hij aan het jagen is.
  • Voeg nieuwe dingen toe aan de omgeving. Nieuwe voorwerpen helpen de activiteit te vergroten en stress te verminderen. Lege kartonnen dozen zijn bijvoorbeeld geweldig speelgoed en een nieuwe schuilplaats. Het toevoegen van waterbakken, kattenbakken, kattenpalen, krabpalen en zelfs het aaien van de kat kunnen ook stress verminderen en beweging bevorderen.

Weet jij meer manieren om overgewicht bij katten te voorkomen?

We horen graag wat jouw favoriete manieren zijn om met je kat te spelen of hoe je anders zorgt voor voldoende beweging. Laat het ons weten via info@schrokkebrok.nl, Facebook of Instagram