Is mijn kat te dik?

Geplaatst op 28 december 2018

Obesitas bij katten is een groeiend probleem. Overgewicht is zelfs het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij katten. Geschat wordt dat de helft van de katten in Nederland te zwaar is. “Is mijn kat te dik?” is een vraag die wij vaak horen. In dit artikel lees je hoe je zelf kan bepalen of jouw kat te dik is.

De helft van de honden en katten in Nederland is te zwaar. Zo’n 8 procent van de honden en 10 procent van de katten heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas); dan zijn de dieren 20 procent of meer te zwaar. (bron: nrc.nl)

Hoe bepaal ik of mijn kat te dik is?

Twijfel je of jouw kat te zwaar is en misschien moet afvallen? Een goede manier is om te kijken naar de body condition score (BCS). Door de kat te vergelijken met hoe hij er ideaal gezien uit zou moeten zien bepaal je of hij of zij goed op gewicht is.

Kijk maar eens naar de onderstaande afbeeldingen en vergelijk deze met jouw kat.

Body Condition Score kat

De volgende vragen helpen je om de juiste afbeelding te kiezen:

  • Kan je de ribben van je kat gemakkelijk voelen?
  • Heeft je kat, van bovenaf gezien, een gemakkelijk herkenbare taille?
  • Kun je, kijkend vanaf de zijkant, achter de ribben de buik zien oplopen?

Komt plaatje 4 of 5 het dichtst in de buurt? Dan is je kat goed op gewicht. Als paatje 6 t/m 9 het beste overeenkomt met jouw kat dan is er sprake van overgewicht.

Mijn kat is te zwaar. Wat nu?

Heb je een kat die te zwaar is? Je bent niet de enige! Gelukkig heb je een belangrijke eerste stap gezet door vast te stellen of je kat te zwaar is en moet afvallen.

De belangrijkste oorzaak voor overgewicht is dat de hoeveelheid voer die het dier krijgt niet past bij de energiebehoefte. Met andere woorden: het dier eet te veel en beweegt te weinig. De oplossing voor overgewicht is vaak simpel. Om af te vallen moet een kat minder en/of anders gaan eten en meer bewegen. We hebben ook een artikel met tips om je kat meer te laten bewegen.

In 7 simpele stappen kan je op onze website bepalen hoeveel (Schrokkebrok) voer jouw kat nodig heeft.