Is mijn hond te dik?

Is mijn hond te dik?

Geplaatst op 31 oktober 2018

Veel honden zijn te dik, al kunnen de baasjes nog wel eens in de ontkenningsfase zitten. 😉

Hondeneigenaren kunnen het gewicht van hun dier maar beter wel serieus nemen. Overgewicht is namelijk een belangrijke oorzaak voor allerlei gezondheidsklachten en kan bijvoorbeeld leiden tot artrose en diabetes.

De helft van de honden en katten in Nederland is te zwaar. Zo’n 8 procent van de honden en 10 procent van de katten heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas); dan zijn de dieren 20 procent of meer te zwaar. (bron: nrc.nl)

Bij twijfel of je hond te dik is kan het nooit kwaad om naar je dierenarts te gaan. Zij kunnen snel vaststellen of je dier te zwaar is. Het is ook echter ook goed mogelijk om zelf te bepalen of jouw hond te zwaar is.

Hoe bepaal ik of mijn hond te dik is?

Twijfel je of jouw hond te zwaar is en misschien moet afvallen? Een goede manier is om te kijken naar de body condition score (BCS). Door de hond te vergelijken met hoe hij er ideaal gezien uit zou moeten zien bepaal je of hij of zij goed op gewicht is.

Kijk maar eens naar de onderstaande afbeeldingen en vergelijk deze met jouw hond.

Body Condition Score hond

De volgende vragen helpen je om de juiste afbeelding te kiezen:

  • Kun je, kijkend van bovenaf, de taille achter de ribben waarnemen?
  • Kun je, kijkend vanaf de zijkant, achter de ribben de buik zien oplopen?
  • Voel je de ribben, zonder dat je veel druk hoeft te zetten met je vingers?

Komt plaatje 4 of 5 het dichtst in de buurt? Dan is je hond goed op gewicht. Als paatje 6 t/m 9 het beste overeenkomt met jouw hond dan is er sprake van overgewicht.

Mijn hond is te zwaar. Wat nu?

De belangrijkste oorzaak voor overgewicht is dat de hoeveelheid voer die het dier krijgt niet past bij de energiebehoefte. Met andere woorden: het dier eet te veel en beweegt te weinig. De oplossing voor overgewicht is vaak simpel. Om af te vallen moet een hond minder en/of anders gaan eten en meer bewegen. Wil je jouw hond laten afvallen? Lees onze tips.

Wij hebben ook 7 simpele stappen gemaakt om te bepalen hoeveel een hond nodig heeft (voor ons voer, dat dan weer wel).