Hoeveel honden en katten

Hoeveel honden en katten hebben we eigenlijk?

Geplaatst op 12 december 2018

We zijn dol op huisdieren, maar hoeveel honden en katten zijn er in Nederland? En welke rassen zijn het meest populair? In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is in 2015 “Feiten en Cijfers  van de Gezelschapsdieren sector” tot stand gekomen door de HAS Hogeschool Den Bosch en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Schrokkebrok zette enkele interessante feiten op een rij. Het volledige document over hoeveel honden en katten er zijn is hier te vinden.

Feiten en cijfers over hoeveel honden en katten we hebben in Nederland

  • In Nederland werden in 2014 ongeveer 1,5 miljoen honden gehouden door 18% van de huishoudens. Van de honden is 41% ouder dan acht jaar.
  • De meeste honden worden gehouden in gezinnen met kinderen. Hondenbezitters wonen relatief vaak in het buitengebied. Er worden meer kruisingen dan rashonden gehouden.
  • In totaal staan ca. 370 hondenrassen vermeld op de internationale FCI-lijst (Fédération Cynologique Internationale). In 2014 zijn pups van 260 verschillende rassen ingeschreven in het Nederlandse hondenstamboek.
  • Het aantal katten in Nederland, 2,6 miljoen in 2014. Van de katten is 46% ouder dan acht jaar. De meeste katten worden gehouden in gezinnen met kinderen. De meeste katten in aantallen wonen in de Randstad.
  • Het aantal katten in Nederland met een stamboom wordt jaarlijks gemeten in het MarketResponse onderzoek. Deze groep laat de laatste jaren een daling zien.
  • In totaal zijn 44 kattenrassen erkend door de FIFé (Fédération Internationale Féline) die in vier categorieën worden verdeeld. Daarnaast zijn er 5 rassen voorlopig erkend. Van de huiskat zijn de langharige en de kortharige huiskat erkend.